Financieringsmogelijkheden tweede woning in Spanje

Financieren met behulp van overwaarde
Een manier die vaak gebruikt wordt voor de aankoop van een woning in Spanje is om de overwaarde, opgebouwd uit een woning in Nederland of België, te gebruiken. Wellicht heeft u wel zoveel overwaarde in uw eigen woning opgebouwd dat u de volledige aankoop van een vakantiewoning in Spanje hiermee kunt financieren. Het is altijd verstandig om te kijken of uw woning overwaarde heeft aangezien dit de voordeligste manier van geld lenen is. De overwaarde van uw huidige woning is de verkoopprijs minus het hypotheekbedrag dat op dit moment nog op de woning zit.

Stappen om uw overwaarde te checken
1. Check hoeveel het hypotheekbedrag is wat nog op de woning zit. Heeft u in de loop van de jaren al afgelost?
2. Check de marktwaarde van uw woning die bekend is bij de bank. In veel gevallen kunt u dit via het hypotheekportaal van uw bank zien. U ziet dan welke marktwaarde de bank voor uw woning in hun systeem heeft staan. U kunt ook voor meer informatie naar de bank bellen.
3. Check de actuele marktwaarde van uw woning. Doe zelf een snelle check naar bijvoorbeeld de WOZ-waarde van de woning of kijk via Funda.nl wat de gemiddelde verkoopprijs van huizen is bij u in de straat.
4. Vergelijken marktwaarde bank en actuele marktwaarde. Indien u er bij stap 3 achter komt dat de actuele marktwaarde (veel) hoger is dan de waarde die bekend is bij de bank dan heeft u dus meer overwaarde dan er in uw hypotheekportaal staat aangegeven. Optie 1 – Tweede woning Spanje volledig financieren met overwaarde. De makkelijkste manier om een tweede woning met overwaarde van uw eigen huis te financieren is als u voldoende overwaarde heeft voor de volledige financiering. u hoeft dan dus alleen maar de hypotheek van uw eigen woning te verhogen en kunt met de vrij gekomen overwaarde een tweede woning in Spanje kopen.

Optie 2 – Tweede woning Spanje deels financieren met overwaarde
In sommige gevallen is alleen de overwaarde van uw eigen woning niet voldoende om een tweede huis in zijn geheel mee te kunnen financieren. U kiest dan voor: deels overwaarde aangevuld met spaargeld. De meest voorkomende manier is dat mensen overwaarde gebruiken om hun spaargeld aan te vullen en zo voldoende financiële middelen creëren om een tweede huis te kunnen kopen. Voordeel van
deze optie is dat u gelijk uw spaargeld aan het werk zet (u krijgt nu namelijk toch geen rente op uw spaarrekening).

Wanneer u meer informatie wenst over de mogelijkheden betreft een financiering met behulp van overwaarde dan kunnen wij u doorverwijzen naar onze Nederlandstalige hypotheekadviseur. Zij hebben een kantoor gevestigd in Breda.

Financieren met behulp van een Spaanse hypotheek
Spaanse banken verstrekken over het algemeen aan niet-Spanjaarden een hypotheek van maximaal 70% van de taxatiewaarde van de woning. Dit betekent dat u de overige 30% uit eigen middelen of via een andere aanvullende financiering zal moeten bijdragen. De meeste banken hanteren een minimale hypotheek van €100.000,-. U hoeft niet in Spanje te wonen om in aanmerking te komen voor een hypotheek in Spanje.

Naast de 30% eigen inleg dient u ook rekening te houden met de kosten koper. Deze kosten kunnen niet mee worden gefinancierd in de hypotheek en zult u dus zelf moeten betalen.  Wanneer u een woning in Spanje aankoopt dan zijn de extra kosten 12 – 14%. Bekijk voor meer informatie het document “kosten bij aankoop Spaanse woning” op onze website.

Bij een aankoop met een hypotheek zult u zelf minimaal 42 – 44% eigen geld moeten inleggen als u geen inwoner van Spanje bent. Bent u wel inwoner/resident dan is er een mogelijkheid tot 80% financiering en zult u dus 32 – 34% aan eigen geld moeten betalen.

Wanneer u een hypotheek nodig heeft voor de aankoop van een woning in Spanje dan kunnen wij u doorverwijzen naar onze Nederlandstalige hypotheekadviseur zij hebben een kantoor gevestigd in Breda en een vestiging in Altea (Spanje).

Indien u meer vragen heeft omtrent de aanvraag van een hypotheek in Spanje neem dan gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder.